Picture
Στον ακριτικό Νομό Έβρο από το 1988 δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Αλεξανδρούπολης. Διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο και επιτελεί, όπως και όλοι οι Σύλλογοι στη χώρα μας, μεγάλο κοινωνικό έργο.

Στόχος μας είναι «ΝΑ ΑΠΑΛΥΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΟΝΟ».

Στα δεκαοκτώ (18) χρόνια από της ίδρυσής του ο Σύλλογος αριθμεί 5.000 εγγεγραμμένα μέλη Εθελοντές Αιμοδότες με προσφορά περίπου διακόσες (200) έως διακόσες είκοσι (220) μονάδες αίματος κάθε μήνα.


Ένας από τους σημαντικούς σκοπούς του Συλλόγου είναι η διάδοση της Ιδέας της Εθελοντικής Αιμοδοσίας και η προσέλκυση νέων Εθελοντών Αιμοδοτών, Αιμοπεταλιοδοτών, αλλά και Δοτών Μυελού των Οστών. Παράλληλα, γίνονται μεγάλες προσπάθειες να διατηρηθούν οι ήδη υπάρχοντες Εθελοντές Αιμοδότες και να έχουν σταθερή και συνεχή προσφορά αίματος, προκειμένου να καλύπτονται οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες. Μεταξύ άλλων, προτεραιότητα του Συλλόγου είναι η αναβάθμιση της ποιότητας της προσφερόμενης παροχής υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς.

Στον τομέα της ενημέρωσης, οι δραστηριότητες του Συλλόγου έχουν επεκταθεί σε όλο το Νομό Έβρου με στόχο την ίδρυση νέων Συλλόγων σε κάθε Δημαρχία. Αποστολή του Συλλόγου είναι η ενημέρωση του κάθε Έλληνα πολίτη σχετικά με τις υποχρεώσεις του, ώστε οι ανάγκες για αίμα να καλύπτονται από Εθελοντική και μόνο Αιμοδοσία. Προς αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζονται όλες οι δράσεις του Συλλόγου, εφόσον είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ λογίζεται ως η ασφαλέστερη μορφή προσφοράς αίματος. Παράλληλα, ένας ακόμη στόχος είναι να ενεργοποιηθούν όλα τα εργαστήρια παρασκευής παραγωγών στην Ελλάδα, ώστε να υπάρχει αυτάρκεια παραγώγων στη χώρα μας.

Το επταμελές διοικητικό συμβούλιο έχει τριετή θητεία. Στις αρχές κάθε έτους πραγματοποιείται Τακτική Γενική Συνέλευση σύμφωνα με το καταστατικό. Ο Σύλλογος στεγάζεται σε ισόγειο γραφείο του Πολιτιστικού συγκροτήματος «Γεώργιος Βιζυηνός». Ο χώρος αποτελεί μια ευγενική χορηγία του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Το ηλεκτρονικό αρχείο των μελών ενημερώνεται αυτόματα από το Κέντρο Αιμοδοσίας του Γ.Π.Ν.Α. για την κίνηση των μονάδων αίματος. Με τη χρήση ειδικά προσαρμοσμένου προγράμματος Η/Υ ενημερώνονται με ταχυδρομική επιστολή σε μηνιαία βάση εκείνα τα μέλη, για τα οποία έχει παρέλθει ήδη ένα εξάμηνο από την τελευταία τους αιμοδοσία. Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζεται συνεχής ροή αίματος προς το Νοσοκομείο της πόλης μας, ώστε να είναι δυνατή είναι η κάλυψη έκτακτων αναγκών από τροχαία, εργατικά ατυχήματα, αιμορραγικές επιπλοκές κατά ή και μετά την επέμβαση κ.λ.π. Η μέθοδος αυτή υπενθύμισης του ραντεβού με την αιμοδοσία στοχεύει στην ισορροπημένη κατανομή των αιμοληψιών κατά τη διάρκεια του έτους, ώστε να αποφεύγεται η υπερσυσσώρευσης μονάδων αίματος κατά τη διάρκεια ορισμένων μηνών και η έλλειψή τους κατά τη διάρκεια κάποιων άλλων.

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Αλεξανδρούπολης:

·        είναι ένας από τους λίγους σύλλογος, που τα μέλη του δεν υποχρεούνται να δίνουν εισφορές.

·        είναι Ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Συλλόγων και Ομάδων Εθελοντών Αιμοδοτών Νομού Έβρου από το 1992, αντιπρόεδρος Δ.Σ.

·        είναι Ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών Θράκης και Ανατολικής Μακεδονίας από το 1994, αντιπρόεδρος Δ.Σ.

·        είναι για 12 χρόνια μέλος Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, υπεύθυνος για τη συνεργασία με τις χώρες των Βαλκανίων.

  • έχει πραγματοποιήσει Ευρωπαϊκό πρόγραμμα μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας

«Εθελοντές Αιμοδότες Κοιλάδας του Έβρου», στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκαν: αγορά κινητής μονάδας αιμοληψιών, αγορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού, εκτύπωση 10.000 ενημερωτικών φυλλαδίων με θέμα το διεθνή διαγωνισμό ζωγραφικής μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από σχολεία Ροδόπης - Έβρου και Χασκόβου Βουλγαρίας.

·Έχει δημιουργήσει πρόγραμμα προσέλκυσης νέων εθελοντών αιμοδοτών σε ηλεκτρονική μορφή (cd rom) σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και των Υπευθύνων Αγωγής Υγείας.

Πραγματοποιεί σε συνεργασία με την Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα προγραμματισμένες αιμοληψίες τρεις (3) φορές το χρόνο.

Πραγματοποιεί ενημερωτικές εκδηλώσεις σε όλους τους Ιερούς Ναούς της πόλης και αιμοληψίες με τη συνεργασία της Ιεράς Μητρόπολης δύο (2) φορές το χρόνο.

Καθιέρωσε την 17η Σεπτεμβρίου κάθε έτους ως ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη στον Έβρο με Αρτοκλασία και σχετική ομιλία, παράλληλα με τη Γιορτή των Αγίων Σοφίας - Πίστεως-Αγάπης και Ελπίδος.

Πραγματοποιεί εορτασμό της Παγκόσμιας ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη την 14η Ιουνίου κάθε έτους.

Πραγματοποιεί εορτασμό της Παγκόσμιας ημέρας Εθελοντισμού την 5η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Πραγματοποιεί ενημερωτικές ομιλίες και διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων και αφισών για τη συνεχή ενημέρωση των συμπολιτών μας σε συνεργασία με τα Μ.Μ.Ε.

Έχει καθιερώσει βράβευση μελών με πολυετή Εθελοντική προσφορά αίματος σε οργανωμένους συλλόγους.

Απόψεις και δράσεις για τη διάδοση της Ιδέας της Εθελοντικής Αιμοδοσίας και την προσέλκυση νέων Εθελοντών Αιμοδοτών:

 

1) Ίδρυση νέων Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών και Ομάδων σε όλο το Νομό.

2) Γυναίκα-Οικογένεια-Παιδί. Ενημερωτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με γυναικείες Εθελοντικές οργανώσεις. Στο πλαίσιο της ισότητας των δύο φύλων, η Γυναίκα μέσα από τους πολλαπλούς της ρόλους, ως σύζυγος, αλλά και ως Μάνα καλείται να διαδώσει την ιδέα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας μέσω της οικογένειας στο σύζυγο, στο παιδί, εγγόνι, έτσι ώστε σε κάθε οικογένεια να υπάρχει τουλάχιστον ένας εθελοντής αιμοδότης.

4) Σεμινάρια κατάρτισης και ενημέρωσης ενδιαφερομένων (εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γιατρών κάθε ειδικότητας, εθελοντικών φορέων, όπως π.χ. Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, Προσκόπων, Ιερέων, Φοιτητών, Στρατιωτικών, Πολιτιστικών Συλλόγων κ.λ.π.), με σκοπό την προσέλκυση νέων και διατήρηση ήδη ενεργών Εθελοντών Αιμοδοτών - Αιμοπεταλιοδοτών.

5) Διεξαγωγή έρευνας με θέμα στάσεις, κίνητρα, αντικίνητρα, προτάσεις και ιδέες σχετικά με την Εθελοντική Αιμοδοσία με χορήγηση ερωτηματολογίου σε Φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, Μαθητές Λυκείων, Γυμνασίων, πολιτών κ.λ.π.

9) Ειδικό πρόγραμμα για ενημέρωση ευπαθών κοινωνικά πληθυσμών, όπως παλιννοστούντες, μουσουλμάνοι κ.λ.π.

10) Ενεργοποίηση της Επιτροπής Υγείας στους Δήμους με συμμέτοχη εκπροσώπων Εθελοντών Αιμοδοτών.

11) Αναγραφή συνθημάτων σε έντυπα που υπάρχουν σε κάθε σπίτι, όπως π.χ. σε έντυπα Ύδρευσης, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, σε προγράμματα εκδηλώσεων, εφημερίδες, περιοδικά, κ.λ.π.

12) Πινακίδες με λογότυπα για την εθελοντική αιμοδοσία σε εθνικές οδούς, πλατείες, γήπεδα.

Ιδρυτικό μέλος,  Πρόεδρος επί σειρά ετών της  Ένωσης  Συλλόγων & Ομάδων Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Έβρου.

Ιδρυτικό μέλος,  Πρόεδρος επί σειρά ετών του Συνδέσμου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Μέλος Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Ε.Α.